Det forunderlige liv i Ecuador

Quito

2850 meter oppe i fjellene finner vi landets hovedstad Quito. Det er en pulserende og dynamisk by som rommer store deler av det koloniale søramerikas tidligste historie. Quito er ditt utgangspunkt for utforskning av det multikulurelle Ecuador, med sitt fargerike fellesskap, ulike klimasoner og fantastiske natur.

I Quito hadde inkariket sitt nordlige sete. Det var herfra den siste Inka Atahualpa begynte krigen mot sin bror Huascar som befant seg i Cusco i Peru. Han hadde akkurat  gått seirende ut av denne konflikten da de første conquistadorer anført av Francisco Pizarro ankom. Dessverre er det ingen spor av inkaene i Quito i dag. En av de siste inkakongene, Rumiñahui, rev byen ned til grunnen før den ble overlatt til erobrerne.

Til gjengjeld hadde spanjolene knapt satt foten sin der før kirkene begynte å skyte opp. Det er ingen byer i Latin-Amerika som har en gamleby med så mange og flotte 1500, 1600 og 1700- talls bygninger som Quito. Finansiert med de rikdommer de fant og tok til seg i den nye verden. Augustinere, dominikanerne og benediktianerne fikk oppføre kostbare og besmykkede klostre og kirker. Arkitektene hentet inspirasjon fra Italia og Spania.  Utsmykkingen er derimot gjort av lokale kunstnere, ofte indianske.  Her er det mange eksempler på det vi kaller synkretisme. Det kan vi se når Jesus under den siste nattverd koser seg med et ecuadoriansk måltid eller en av hans kvinner bærer klær med et mønster som ikke kan komme fra noe annet sted enn Ecuador.

Den besøkende kan hospitere i gamlebyen, Casco Antiguo, eller i bydelen Mariscal som på folkemunne bærer navnet Gringolandia. Her ligger hotellene, restaurantene og kafeene. Det er restauranter med utvalg fra det ecuadorianske kjøkken såvel som det internasjonale. Man vil jo at turistene skal få den maten de er vant til, hvis de nå ønsker det.

Men for besøkets del bør man unne seg et besøk på et av de mange lunsjstedene ecuadorianerne selv går på. På disse koster det 2-3 dollar for et enkelt og næringsrikt måltid som serveres raskt og effektivt. Betal i kassen når du går.

Fra turistområdet Mariscal kan man forflytte seg rundt i byen. En taxi koster lite og nesten alle har nå installert taxametere. Enda mindre koster en tur med trolleybussene som pløyer den avlange byen. For $ 0,25 kommer du deg inn til Gamlebyen eller en hvilket som helst annet interessant del av Quito. Men det kan være ganske fullt. Pass på lommene.

For å få utsikt over Quito tar du en drosje opp til ”El Panecillo», en høyde i nærheten av Gamlebyen som voktes av jomfruen, en gigantisk statue med tilhørende kapell. Hvis du vil enda lenger opp i høyden kan du ta taubanen”El TeleferiQo” opp til foten av vulkanen Pichincha på 4100 meters høyde. Den beste sikten herfra får du forholdsvis tidlig på dagen. For de spreke og høydevante er det muligheter for videre fotturer innover i heimen.

Fra Quito kan du ta dagsturer til ”verdens midte” (La Mitad del Mundo) eller Otavalo med sitt berømte marked.

Trenger du mer informasjon? Her er en bok om Quito.

Bestill overnatting i Quito.

 

 

Arkiv