Det forunderlige liv i Ecuador

Galàpagosøyene

Hit kom spanjolene en gang på 1500 og oppdaget et paradis uberørt av menneskehender. De uskyldige planteeterne levde i et paradis hvor ingen spiste dem. Så troskyldige var småfuglene at de kom og satte seg på hendene til de måpende sjømennene. Her levde fugler, øgler og skilpadder som ikke liknet noen man hadde sett andre steder. Årtusener med isolasjon fra fastlandet hadde gitt artene rom for å utvikle seg på sin egen måte.

Bestill overnatting på Galápagos.

De uforliknelige Galápagosøyene befinner seg langt ute i Stillehavet. De utgjør en nasjonalpark som gir oss perspektiver på hvordan verden kunne ha vært. Det var her Charles Darwin unnfanget idéen om evolusjonslæren

Øyene ble erklært naturreservat så tidlig som 1934. Nasjonalpark ble de i 1959. Den organiserte turismen startet på slutten av 1960-tallet.

I dag kan vi besøke dette fredede området ved å ta fly fra Guayaquil eller Quito. Man kan ta inn på et hotel på øya Isla Santa Cruz eller ta en rundreise/cruise i båt.

På Santa Cruz finnes en rekke tilbud om guidede turer hvor man oppsøker og lærer om faunaen.   Her kan man hilse på en sel, klappe en iguana eller la fuglene spise av hånden.

Et besøk på forskningsstasjonen Charles Darwin er obligatorisk. Her har de viet seg til å bevare den utrydningstruede skilpaddebestanden. Skilpaddene ble i seilskutetiden brukt som proviant om bord. I dag spises eggene deres av menneskeinnførte arter som griser og rotter. Forskningsstasjonen samler inn egg og sørger for at blir klekket ut i trygghet. Når skilpaddeungene er store nok slippes de ut i sitt naturlige habitat. Men du kan selvfølgelig beundre voksne kjempeskilpadder på stasjonen sammen med iguaner og andre luringer.

Kjempeskilpadden «Lonely George» er dessverre død nå. Som den siste i sin spesielle art var han  et symbol for øyene. Han er der fortsatt – i utstoppet tilstand. Det er imidlertid fortsatt andre «storegutter» å se.

Det er nydelige strender og perfekte badeforhold på alle øyene.  Ved strandpromenaden på Santa Cruz kan man slappe av med en middag og noe godt å drikke etter en lang dag.

Les også:

Galápagos og Charles Darwin

LOST på Galápagos

 Misjonæren Pepe fra Galápagos

Stjålet fra Galápagos

 

 

Arkiv