Det forunderlige liv i Ecuador

Fanesca

Noen retter inntar andre land og blir internasjonale. Andre forblir utelukkende nasjonale, som den norske lutefisken. Det er kanskje en grunn til det?

I Ecuador dukker fanescaen opp hvert år ved påsketider . Særlig i Quito og omegn. Det er en suppe eller grøt som er tettpakket av næring; tørket fisk, flere kornsorter, mais, bønner, linser,erter, gresskar og mye, mye mer.

Det er klart at med et slik virvar av ingredienser, kan oppskriften varieres i det uendelige. Så forskjellige steder har sine egne varianter. Det har så vidt også forskjellige familier.

Rettens opprinnelse er omdiskutert og myteomspunnet. Noen sier at det var ei nonne som het Juana som pleide å servere den og at den med det fikk navnet Juanesca, et ord som etterhvert forvandlet seg til Fanesca. Andre vil ha det til at spanjolene hyret en fransk kokk til å komponere en passende næringsrik tallerken før påskefasten. Man har ikke kunnet finne tilstrekkelig hold i noen av disse teoriene.

Men retten er altså unikt ecuadoriansk, i motsetning til for eksemple ceviche som man må dele med Peru. I følge ekspertene begynte det lenge før spanjolene kom til landet. Allerede for 4000 år siden samlet folk seg på denne tiden til en vårjevndøgnsfest hvor de tok for seg av markens grøde. (Ellers var det både faste og seksuell avholdenhet, som om det er en måte å feire på). Da misjonærene kom, satte de til tørrfisk, bønner og erter til kornblandingen. Og festen passet tidsmessig bra med påske, så var det gjort.

Så hvis du er i Quito på disse tider, hvor bør du spise fanescaen din? Quitos turistkontor anbefaler en rekke restauranter, deriblant hotellene Quito Hotel, Hilton og Akros. Mest autentisk får du den nok på et av de lokale markedene, for eksempel Iñaquito (adresse Iñaquito y Juan Jose Villalengua).

Bon apetite, eller aproveche, som vi sier her.

Her kan du lese mer om påskefeiring i Ecuador.

 

Har du planer om å reise til Ecuador? Her er en bok om Quito.

Legg igjen en kommentar

Arkiv