Det forunderlige liv i Ecuador

Påskefering i Quito

Det er ingen som reiser til fjellet for å stå på ski i påsken i Ecuador. Det gjør de heller ikke resten av året. Der det finnes snø er det så ufremkommelig og så tynn luft at det neppe frister den mest entusiastiske. Til gjengjeld er landets strender overfylt.

Men mer enn påskeegg og påskeharer og all verdens verdslige tradisjoner, står landet i religionens tegn. For den interesserte turist er det kilometerlange prosesjoner med tusener av mennesker. Deltar man i Guayaquils varme kan det være en utmattende opplevelese. Det er derfor byens brannvesen står ved gatehjørnene og spyler de vandrende med lett regn for4 at de skal kjøles ned. Også fra hustakene er det tilskuere som tilgodeser forbigående ved å sprute vann på dem.

Men det er Quito med sine prangende midelalderkirker som har det mest omfattende programmet. På turistkontorene jobber man på spreng med å kartlegge arrangementer og turer  som passer for turister.

Og det starter allerede på palmesøndag. Som vi husker fra bibelhistorien kom Jesus denne søndagen ridende inn i byen på et esel og man forberedte veien for ham med palmeblader. Palmeblader er da også en vare vi kan oppdrive i Ecuador. Flere tusen deltar i prosesjonen   som går mellom de mest storslåtte kirkene, fra hver sin tidsepoke,  Basilica de voto nacional og San Francisco. Palmebladene blir velsignet med hellig vann, likeledes helgenbilder og andre relikvier folk måtte ha med seg. Barn tar med sitt favorittleketøy for velsignelse. På den måten blir de små inkludert i festivasen.

Det er bare et par dager pause før det igjen braker løs på onsdag – Miércoles Santo. Denne gang er det den ærverdige katedralen på Plaza Grande som er skueplassen. Seremonien som kalles Arrastre de Caudas utøves kun to steder i verden i tillegg til Quito; Lima i Peru og Sevilla i Spania. Hovedelementet er et to meter høyt svart kors som symboliserer verdens synder. Nytt av året er at seremonien inne i katedralen vil vises på storskjerm på Plaza Granda for de tusener som ikke får plass inne,

På torsdag – Jueves Santo – skal vi ut å gå igjen. Marsjen starter i katedralen og passerer sju andre kirker på marsjen. Denne dagen har kirkene åpent på kveldstid for at alle skal komme å se påskedekorasjonene. Et modernistisk element er at de sju kirkene utstiller hvert sitt teppe med motiv fra jesu lidelse – fremstilt av resirkulerte materialer.

Men det aller største arrangementet finner sted på lanfredag – Viernes Santo. Prosesjoner finner sted flere steder i Quito og samler tusenvis. Turisten kan overvære det i det historiske sentrum. Folh vandrer i kapper og hetter som vi vestlige assosiererr med ku-klux-klan, men i litt andre farger. det ligger selvfølgelig ikke noen som helst referanse til den rasistiske bevegelsen i USA i dette. Slik vandret man lenge før nordamerikanere fant det opportunt å oppheve slaveriet.. Alle spasserer etter bildet av den allemektige Jesús og Jomfruen av Dolores, et kunstverk laget i det syttende århundre og båret på sterke armer.

Av verdslige ting som foregår kan nevnes den lokale tradisjonelle påskeretten Fanesca. Det er en gryterett med forskjellige ingredienser, deriblant fisk. Den er veldig mektig og kan sikkert erstatte to av dagens måltider. Den serveres overalt, men det er stor forskjell i tilberedelsen. Jeg vil kanskje anbefale at man prøver den på en av de bedre restaurantene.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Arkiv