Det forunderlige liv i Ecuador

Jul i Ecuador

Den aller største forskjellen på jula i Ecuador og jula i Norge er fraværet av må-ting.

Her på den 0. breddegrad vi ikke bake 7 sorter til jul, ha juletre, spise ribbe på julaften eller se sølvguttene synge julen inn. Vi heller ikke ha snø.

Det siste er vesentlig, ettersom det  i Ecuador bare er på topper over 5000 meter det forekommer snø. Og der bor det jo ingen. Med en nordmanns forventninger til hvit jul, kreves det litt omstilling. Så hvordan markeres jula i Ecuador?

Når det gjelder julepynt og juledekorasjoner er, som i Norge, kjøpesentrene først ute. Det gjelder å få stimulert folks kjøpelyst i god tid. Det obligatoriske juletreet  finnes fra begynnelsen av desember i alle varemagasiner, offentlige institusjoner og andre steder folk ferdes. Som regel er trærne i ekte plast, men kan også formes i andre materialer. Det behøver heller ikke være grønt. Så lenge det har en konisk form er det gjenkjennelig og kan assosieres med jul. På vår facebookside legger vi ut noen bilder av juletrær vi har sett på vår vei.

I hjemmene sine er det mange som pynter plasttrærne sine på julaften, men det er kanskje enda flere som lager sin egen julekrybbe. Den katolske religionene står sterkt og dermed også juleevangeliet. Dekorasjonen med jesusbarnet i stallen sammen med Josef, Maria, hyrdene, kongene og de andre sees alle steder. Det ligger også et sterkt konkurranseelement i å ha den fineste. I Quito er det en utstilling på kongressenteret i Itchimbia-parken hvor forskjellige kunstnere har laget sin tolkninger. Søstrene i Carmelita-ordenen åpner også sin krybbe med håndlagede figurer, tekstiler og dekorasjoner som flittige søstre har laget gjennom mer enn 300 år. Paven har i en bok han har utgitt skrevet at eselet neppe kunne ha vært til stede under begivenheten i stallen. Det er nok flere av detaljene i juleevangeliet man kan rette et kritisk lys mot, men han kunne neppe vakt mer harme enn ved å antyde at eselet ikke hører hjemme i julekrybben.

Nisser brukes i mindre grad, og da er det alltid den rødkledde cocacola-nissen det handler om. Fjøsnissene er nok et isolert nordeuropeisk fenomen.

Når det gjelder julehandelen er den mye mindre hektisk. Det er langt fra noen stresset stemning å føle, om at man må være ferdig med alt i god tid.  Iallfall inntil to dager før julaften. Da eksploderer det. Det brukes også mye penger til jul. Som i Norge brukes det også penger man ikke har. Bruken av kredittkort ekspanderer og januar blir trang for mange.

Julematen er ikke spesielt tradisjonell, og det spises ofte kalkun som ved en del andre høytider. Et brød som minner om norsk julekake «pan de pascua», kan kjøpes hos bakeren.

Julaften, familieselskap og fordeling av gaver foregår som «normalt». En julebønn hvor man takker den store Señor for alt godt som har hendt i året som gikk, hører også med.

Julaften imidlertid ikke feires for enhver pris. Så i år tar jeg familien med på playaen i Manta. På julekvelden skal jeg nemlig sitte å se bølgene skylle mot stranden mens jeg ettertenktsomt skal nippe til et glass cognac.

God jul.

 

 

2 kommentarer

  1. Glimrende artikkel Espen…. Jeg skjønner nå at jeg godt kunne bodd på et slikt sted…. Jeg har tatt min siste ferieuke denne uka, men har ikke vært, og skal ikke heller, på noe kjøpesenter før jul… Jeg pleier å melde meg ut ca midt i november….og det er utrolig deilig…men det er litt morsomt å observere galskapen fra sidelinja….
    Ha en strålene julefeiring med din familie Espen….og nyyyyyyt din cognac på stranden….
    God Jul og Godt Nyttår

    • Takk i like måte, gode eks-kollega. Hvit jul er ikke en selvfølge overalt i verden, ei heller akevitt. Men vi får ta med takke med det vi har.

Legg igjen en kommentar

Arkiv