Det forunderlige liv i Ecuador

Guillermo Lasso

Banksjefen har kastet slipset. Nå skal han vie livet sitt til å hjelpe de fattige i Ecuador. Han begynner med en gang han har vunnet presidentvalget i februar 2013. Måten han skal gjøre dette på er å legge forholdene til rette for små og store næringsdrivende.

Guillermo Lasso ble født i 1957 i Guayaqui, som dem yngste av 11 søsken. Fra 1994 til i dag har han sittet som sjef i en av landets største banker, Banco de Guayaquil.

Høyresiden i Ecuador har ikke evnet å samle seg om èn utfordrer til den sittende presidenten Rafael Correa. Lasso må derfor dele oppmerksomheten med Alvaro Noboa og Lucio Gutièrrez. Av disse er Lasso den minst fargerike med sitt relativt uplettede rulleblad. Banankongen Noboa skylder astronomiske beløp i restskatt og skal ha åpnet ild mot streikende arbeidere. Gutièrrez ble styrtet i sin forrige presidentperiode og unnslapp med nød og neppe i et helikopter. Så det er det nok den kultiverte banksjefen som får de sterkest oddsene om å gå videre til annen valgomgang.

Hvis noe skal tale mot Guillermo Lasso, kan det være hans tilknytning til banknæringen. Denne er ikke vel ansett i Ecuador. Selv om Banco de Guayaquil var en av de få finansinstitusjonene som kom seg uplettet gjennom krisen i 1999. Men Lasso hadde en rådgiverrolle under de upopulære regimene til Jamil Mahaud og Lucio Gutièrrez. Han tilrettela møtet mellom Gutièrrez og president George W. Bush, hvor Gutièrrez vendte tilbake med en rykende fersk og ikke så velsett frihandelsavtale. Hans kontakt med USAs ambassade er dokumentert i flere kabler offentliggjort av Wiki-Leaks. Disse stammer fra 2005 til 2008, men inneholder i seg selv ikke veldig komprommiterende materiale.

Lassos politiske program er manifestert i de to bøkene han har skrevet og utgitt; Carta a mis hijos -brev til mine barn, og Otro Ecuador es posible – et annet Ecuador er mulig. Ved siden av Venstrealliansens Alberto Acosta er han nok den best skolerte av utfordrerne og en av de få Rafael Correa har respekt for. Men bankmannens kjølige karisma kan nok ikke på noen måte måle seg med presidentens. En kamp de to imellom kan bli en ujevn match, hvis ikke Lasso får uventet hjelp.

Les også:

Presidentvalget 2013

Rafael Correa

Lucio Gutièrrez

Alvaro Noboa

Abdalà Bucaram

Alberto Acosta og venstrealliansen

Legg igjen en kommentar

Arkiv